Köteles-Szuchi Kata

Lakberendező-tervezőA lakberendezésről, szerintem.

Ha benne élsz, azért nehéz változtatni illetve más perspektívában LÁTNI.

Ha még csak most vetted, vagy költöztél be, esetleg új építésű a lakásod, nem éltél benne. Több év mire minden megtalálja a legjobb helyét. A mindennapi működőképes otthon kialakítása csak találgatás, sokszor a helyzetnek kiszolgáltatott kapkodás következménye. Nyugodj meg, üljünk le, beszélgessünk, hozzuk ki a legjobbat a helyzetből, legyen egy kényelmes, jól funkcionáló, szerethető otthonod.

Egy ismert falfestékgyártó ezt a ("bizalomébresztő") kérdést tette fel az egyik közösségimédia hirdetésében:

"Te rábíznád az otthonod berendezését egy idegenre?"

Khm... Mire oda jutunk, hogy egyáltalán elkezdünk tervezni, már nem vagyunk idegenek. A felmérés nem csak azt jelenti, hogy megyek a centivel. Végigbeszélünk mindent, ami számodra fontos, és ezt átfordítjuk a tervlapokra, igényeket fogalmazunk meg, ötletelünk, lehetőségeket beszélünk át.

Egy külső, ezáltal objektív látásmód, egy segítség a döntésekben, egy megerősítés az elképzeléseidben, ötletek amik eszedbe sem jutottak, ez is a lakberendező. Elengedhetetlen a szimpátia, az "együtt jól tudunk dolgozni" érzése.

Bizalmi munka a lakberendezés, és ha megbízol vele, megbízhatsz bennem.

Kezdhetjük? :)

Utam a tervezés világában

És hogy hogy indult az én lakberendezői munkám?

Férjem cserépkályha és kandallóépítő szakember már jó 20 éve, segítségképpen az ő kézzel rajzolt terveit kezdtem el digitalizálni. Az igények egyre jobban megkívánták, így a kezdetleges, egyszerű rajzprogramoktól önképző módon a komolyabbak felé vettem az irányt.

Közben együtt is dolgoztunk az építéseknél, 3 évig voltam mellette segédmunkás, hogy erről az oldaláról is megismerjem az alapokat. Sok-sok építkezésen, luxusvillákban, magánlakásokban építettünk ketten kandallót, téglakályhát, cserépkályhát, kemencét, kertikonyhát.

Idő közben a tervezés design részének egyeztetése már a felmérésnél az én feladatommá nőtte ki magát, amit mindig össze kellett hangolni a Megrendelők stílusával, igényeivel, harmóniába hozni az otthonukkal. Ez már igencsak hasonlít a lakberendezés egy részére.

Így adta magát, hogy 2020-ban végre beiratkozzak egy lakberendezési iskolába, ahol 2022-ben sikeres képesítő vizsgát tettem. Elsajátítottam a "tudományt", a sokszor már gyakorlatban tapasztaltak mellé, és szintet léptem az ArchlineXP professzionális tervező program elsajátításával, mellyel a mai napig is dolgozom.

Cégünk, a Kályhalesz+Enteriőr alkalmazásában így már 2022 óta hivatalosan is lakberendező-tervezőként vagyok jelen.


Weboldalamon a közvetlenebb és barátságosabb kommunikáció érdekében tegező hangvételt használok, így gördülékenyebben, olvasmányosabban adhatom át az információkat. 

Úgy gondolom, a kölcsönös tisztelet és udvariasság így sem csorbul.